Opleidingen secundair onderwijs hoger onderwijs volwassenenonderwijs

CVO Antwerpen en Oostende

De centra voor volwassenenonderwijs in Antwerpen en Oostende bieden goed uitgebouwde maritieme opleidingen in avondonderwijs. CVO Oostende is trouwens beter bekend als ‘De Avondschool’.

De CVO’s zijn bedoeld voor volwassenen (16+) die zich willen bijscholen, herscholen of hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. De ideale oplossing dus voor wie van loopbaan wil veranderen of een nieuwe vaart in zijn carrière wil stoppen!

Voor welke beroepen?

Als je de volledige opleiding volgt (3 jaar) en met succes afsluit, ontvang je het certificaat maritieme opleiding, TSO3, optie Dek of Motoren. Je kan dan aan de slag als aspirant-officier op alle scheepstypes. Na het bereiken van voldoende vaartijd word je wachtoverste en vervul je de functie van derde of tweede officier aan dek of derde officier-werktuigkundige in de machinekamer. Je kan terecht in de koopvaardij, de baggersector, de offshore, bij de Vlaamse overheid en de sleepdiensten.

Wie kan er terecht?

Deze technische opleiding op secundair niveau is toegankelijk voor iedereen die beschikt over een diploma lager secundair onderwijs (of gelijkwaardig). De opleiding biedt een kans voor:

  • jongvolwassenen die de secundaire opleiding niet voltooiden en een carrière op het water willen;
  • volwassenen die reeds werkzaam zijn in de maritieme sectoren (koopvaardij, sleepvaart, baggervaart, …) en voor wie bijscholing/herscholing betere carrièrekansen biedt.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding kan in minimum drie jaar voltooid worden. Ze bestaat uit 3 grote luiken: een reeks gemeenschappelijke modules, een aantal modules voor de optie Dek en een aantal modules voor de optie Motoren.
Het interessante aan een modulaire opleiding is dat je zelf de duur van je scholing kan bepalen door de keuze van de modules. 
Afhankelijk van de vooropleiding kan je vrijstelling krijgen voor bepaalde modules.

CVO Oostende

Meer info?

CVO Antwerpen

Gloriantlaan 75
2050 Antwerpen

Tel.: 03 830 41 05
Fax: 03 830 33 79
info@cvoAntwerpen.be
www.cvoAntwerpen.be

CVO De Avondschool
Leopold 3 laan 1
B-8400 Oostende
Tel.: 059 700 710
Fax: 059 701 636

info@deavondschool.be
www.deavondschool.be