Opleidingen secundair onderwijs hoger onderwijs volwassenenonderwijs

De Scheepvaartschool - Cenflumarin

De Scheepvaartschool is een unieke secundaire school, waar je terecht kan voor een opleiding in de binnenvaart, de beperkte kustvaart of de zeevaart.

Je vaart er dus naar je diploma secundair onderwijs!


De Scheepvaartschool biedt een eerste graad aan, waarin je al kennismaakt met de nautische wereld.
Daarna kan je verder in de tweede en derde graad Maritieme Technieken DEK, Maritieme Technieken MOTOREN of Rijn- en binnenvaart.

De school heeft twee eigen opleidingsschepen (Themis II en Tijl) en werkt voor stages en werkplekleren nauw samen met VLOOT, Defensie, de binnenvaart- en de zeevaartsector.

Voor welke beroepen?


Hier bereiden ze je voor op een functie van officier aan dek of in de machinekamer in de kleine handelsvaart (schepen tot 3.000 BRT), op baggerschepen en sleepboten (tot 200 mijl uit de kust), de nautische diensten van de Vlaamse overheid, e.a.. Met een diploma van deze school kan je een carrière opbouwen die, na opbouw van voldoende vaartijd, start als wachtoverste (2e/3e officier) en die uiteindelijk kan leiden tot kapitein of hoofdwerktuigkundige.

Met het BSO-diploma Rijn- en Binnenvaart van het Cenflumarin kan je in de binnenvaart terecht als schipper.
Je kan hier een zevende jaar aan toevoegen waardoor je een officiersfunctie kan uitoefenen aan boord van binnenschepen die ook voor estuaire vaart worden gebruikt.

Wie kan er terecht?

Deze school staat open voor alle jongens en meisjes die secundair onderwijs wensen te volgen.

Hoe lang duurt de opleiding?


Een volledige TSO-opleiding duurt 6 jaar en is onderverdeeld in drie graden. In de eerste graad krijg je, zoals in elke technische school, een basisopleiding, waar je al kan kennis maken met typisch nautische vakken. De eigenlijke maritieme TSO-opleiding start in het derde jaar en duurt vier jaar. Ze is onderverdeeld in twee graden. Vanaf de tweede graad kies je voor een opleiding Dek of een opleiding Machine.

Aan het Cenflumarin kan je na het eerste jaar meteen voor de BSO-opleiding Rijn- en Binnenvaart kiezen en daar eventueel nog een zevende jaar Estuaire Vaart aan toevoegen.

gebouw Cenflumarin

Meer info?

De Scheepvaartschool – Cenflumarin

Gloriantlaan 75
2050 Antwerpen

Tel.: 03 570 97 30

Fax: 03 570 97 38

info@descheepvaartschool.be
www.descheepvaartschool.be