Opleidingen secundair onderwijs hoger onderwijs volwassenenonderwijs

Maritiem Instituut Mercator Oostende

Na je lagere schooltijd zin in een job op het water?
Dan kan je bij het Maritiem Instituut Mercator (MIM) te Oostende terecht voor studies op ASO, TSO en BSO-niveau. In het Maritiem Instituut bereiden ze je voor op een job in de maritieme sector.


Vanaf het schooljaar 2014-2015 biedt het Maritiem Instituut Mercator de nieuwe richting Maritieme Wetenschappen in het ASO aan. Deze opleiding is een ideale voorbereiding op de Hogere Zeevaartschool, ingenieursopleiding en de Koninklijke Miltaire School.

Voor welke beroepen?


De maritieme opleiding in het MIM bereidt je voor op een functie van officier aan dek of in de machinekamer in de kleine handelsvaart (schepen tot 3.000 BRT), op baggerschepen en sleepboten (tot 200 mijl uit de kust), de nautische diensten van de Vlaamse overheid, e.a.. Met een diploma van deze school kan je een carrière opbouwen die, na opbouw van voldoende vaartijd, start als wachtoverste (2e/3e officier) en die uiteindelijk kan leiden tot kapitein of hoofdwerktuigkundige.

In de specifieke visserij-opleiding van het MIM kun je diverse brevetten halen: stuurman beperkte visserij en onbeperkte visserij, schipper ter kustvisserij, schipper beperkte visserij en onbeperkte visserij, motorist ter kustvisserij (221 kW), motorist 750 kW en motorist ter visserij.

Wie kan er terecht?

Deze school staat dus open voor alle jongens en meisjes die secundair onderwijs wensen te volgen.

Hoe lang duurt de opleiding?


Een volledige TSO-opleiding duurt 6 jaar en is onderverdeeld in drie graden. In de eerste graad krijg je, zoals in elke technische school, een basisopleiding, waar je al kan kennis maken met typisch nautische vakken. De eigenlijke maritieme TSO-opleiding start in het derde jaar en duurt vier jaar. Ze is onderverdeeld in twee graden. Vanaf de tweede graad kies je voor een opleiding Dek of een opleiding Machine.

Je kan ook nog een BSO-opleiding kiezen in de zeevisserij, met een zevende jaar Schipper-Motorist.

werken Oostende

Meer info?

Maritiem Instituut Mercator

Mercatorlaan 15

B-8400 Oostende

Tel.: 059 70 40 19

Fax: 059 51 38 71

mercator@maritiemonderwijs.be
www.maritiemonderwijs.be